Recept van de week

zalmfilet in gekaramelliseerde prei in witte wijnsaus

 Ingrediënten: (4p.)

 

Ingrediënten: (4p.)

 2 dikke preien

 600 gram zalmfilets (in 4 stukken)

 4 laurierblaadjes

 4 takjes tijm

 50 gram boter

 

Witte wijnsaus:

 1 theelepel boter

 1 sjalot (fijngesnipperd)

 1 laurierblaadje

 1 eetlepel tijm

 300 milliliter droge witte wijn

 200 milliliter kookroom

 1 eetlepel boter (koud)

 

 

 

 

 



Bereidingswijze: 

 Snijd de onderkant en het donkere blad van de prei en snijd de prei helemaal in de lengte doormidden. Was de repen prei en blancheer ze in porties 1 minuut in kokend water met zout.

Schep uit de pan in koud water. Laat plat drogen.

Verwarm voor de saus de boter en fruit de sjalot circa 4 minuten. Voeg de laurier en tijm toe en blus af met de wijn. Laat tot 1/2 inkoken. Giet door een zeef boven een pan en zet apart.

Leg een paar preirepen overlappend naast elkaar. Leg in het midden van de lengte 1 laurierblaadje, 1 takje tijm en een stuk zalmfilet. Maal zout en peper erover en wikkel de prei er strak omheen. Maak zo 4 pakketjes.

Verwarm de boter in een koekenpan op een lage stand. Bak hierin de pakketjes langzaam rondom goudbruin en keer regelmatig tot de pakketjes licht karamelliseren.

Verwarm intussen de ingekookte wijn opnieuw en giet de kookroom erbij. Laat op hoge stand 1 minuut koken en breng op smaak met zout en peper. Klop als laatste met een garde de boter erdoorheen.

Maak op warme borden een ‘spiegel' van de saus en leg de pakketjes erop.